Povijest

  • PDF
  • Ispis
  • E-mail
Index članka
Povijest
Stranica 2
Sve stranice

IZ POVIJESTI SREDNJEG ŠKOLSTVA

Austro - Ugarska će izgraditi u Gornjem Vakufu Narodnu osnovnu školu 1888/89. Naraštaji žitelja Uskoplja završit će četverorazredno školovanje i time će obrazovanje prestati. Najbogatiji i rijetki čije su vizije bile drugačije, slat će djecu diljem BiH na nastavak školovanja. Iz tih redova regrutirat će uskopska inteligencija.
Kroz godine, Bugojno će postajat i središte obrazovanja Uskopske doline, ali i šire. Generacije malih maturanata, a kasnije velikih, završavat će gimnaziju u Bugojnu.
Povijest srednjeg obrazovanja u Gornjem Vakufu nije duga. Srednjoškolski centar "Jura Mikulić" osnovan je Odlukom Skupštine općine br: 01 - 611 - 2 od 3.4.1972. i Odlukom br: 04 - 610 - 14 od 10.4.1973. Srednjoškolski centar "Jura Mikulić" bit će upisan kod Privrednog suda u Zenici - br.registarskog uloška:1-134, oznaka i broj rješenja U/V - 1222/78.
Srednjoškolski centar "Jura Mikulić" izrast će iz isturenih odjela bugojanskog Srenjoškolskog centra koja su stvorena u Gornjem Vakufu prethodnih godina. Ti odjeli, brojnim učenicima, osiguranim prostorom i potrebnim profesorskim kadrom, bit će pretpostavka za osnivanje Srenjoškolskog centra u Gornjem Vakufu.
Srednjoškolski centar "Jura Mikulić" prestaje s radom 15.5.1992 godine zbog ratnih opasnosti.

ŠK. 1992/93 i 1993/94 traje rat.
Škola nastavlja sa radom u ljeto 1994 godine pod nazivom Srednja škola "Uskoplje". Školske godine 1994/95. upisani su u školu učenici u tri struke: gomnazija - opći smjer, tekstilna struka - zanimanje krojač i strojarska struka zanimanje bravar. U gimnaziju je upisano četrdeset učenika. Ukupno te školske godine upisana su 172 učenika. Odlukom Općinskog vijeća za vršitelja dužnosti ravnatelja škole imenovan je profesor Jozo Jurina.
Kako školska godina počinje sjednicom NV tako je i ta školska 1994/95. počela 23.kolovoza 1994.god. Na toj prvoj sjednici su bili NV bili su nazočni:
Dubravka Kubat, prof.njemačkog jezika
Nada Matijanić, prof.matematike
Marko Kustura, prof.matematike
David Perić, prof.tjelesnog i zdravstvenog odgoja
pok. Zdravko Kolak, prof.zemljopisa
Josip Meštrović, prof.strojarske grupe predmeta
Danka Batinić, prof.tekstilne grupe predmeta
Zora Pilić, prof.kemije
Alojz Bandić, prof.fizike
Vjekoslav Đikić, prof.filozofije
Ljiljana Zeko, nastavnik praktične nastave
Mirko Kvesić, nastavnik praktične nastave
Drago Ljubas, nastavnik praktične nastave
tajnica Janja Pilić, dipl.iur.
Jozo Jurina, V-D.RAVNATELJA
Na sjednici NV od 24.05.1995. odobrena je ekskurzija završnom razredu na relaciji: Tomislavgrad, Split, Rijeka, Pula, Brijuni, Rovinj, Poreč, s jednodevnim izletom u Trst; voditelj učeničke ekskurzije bio je prof. Marko Kustura.
Prvi školski odbor: A.Bandić, N.Matijanić, D.Perić, J.Meštrović, D.Ljubas, P.Šandro
Osim odgojno obrazovnih poslova u školi se regulira i sustav rukovođenja i upravljanja tako je na sjednici Školskog odbora, održanoj 26.06.1995. izabran ravnatelj škole, profesor Jozo Jurina.
1995/96 ukupno je upisano 235 učenika, u devet odjela.
Učenici završnih razreda su išli na ekskurziju, Pula, Brijuni.
Školska godina 1996/97. počinje s upisanih 265 učenika u 11 odjela.
Ekskurzija i maturalna večer su bile u Adrijatiku, u Dubrovniku.
U školskoj 1997/97. ukupno je upisano 249 učenika u 10 odjela.
Učenici su imali nastavnu ekskurziju u Dubrovniku, u čijem sadržaju je upriličena i maturalna večer u organizaciji globtur-a Međugorje. 

 Slikovni rezultat za PISA 2018

Slikovni rezultat za PISA 2018

Škola provodi informacijski sustav za elektronsko izdavanje svjedodžbi i uvjerenja učenika
Podatci o uspjehu svih učenika dostupni na klik miša
Analiza školskih podataka putem interneta