Frama Medjugorje

 

Obavijesti

Povijest mjesta

Povijest školstva

Povijest škole

Kulturni život Brotnja

Obilježavanje 25. 

     obljetnice rada i dana škole

Obilježavanje 30. 

     obljetnice rada i dana škole

Opremljenost škole učilima i

      nast. pomagalima

Djelatnici

Učenici

Sportske i ostale aktivnosti

  Gospodarstvo i turizam

Uspjeh školske 2002/2003 

       godine

Pohvaljeni učenici

       (najučenici)

Maturanti

Nagrade

Nove struke i zanimanja

Arhiv slika

 


http://www.tel.net.ba/sskola-citluk/index.html

 

E-MAIL ADRESE:

ss-citluk@tel.net.ba

 

 

 Glavni i odgovorni urednik:

Velimir Pinjuh, prof

 

Urednički kolegij:

Ivana Pinjuh

Danijela Škegro


 

WEB master i graf. urednik:
Stipe Ćavar

stipe.cavar@tel.net.ba


Stranice prilagođene za INTERNET EXPLORER 5.0,-(1024x768 pixel) i više.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Srednja škola dr. fra Slavka Barbarića - Čitluk

 


Vijesti

 

Županijsko natjecanje Dani hrvatskog jezika

 ČITLUK, 09 travnja 2009

U Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru 8. travnja 2009. godine održalo se tradicionalno županijsko natjecanje „Dani hrvatskoga jezika“ srednjih škola pod nazivom „Kulturna baština moga kraja“.

Recitiranjem pjesama poznatih hrvatskih autora te literarnim radovima, učenici Srednje škole dr. fra Slavka Barbarića dali su bogat doprinos njegovanju hrvatskoga jezika i hrvatske baštine. Članovi žirija Miro Petrović, Nikolina Marić i Lidija Jerković jednoglasno su odlučili drugo mjesto za literarni rad dodijeliti učenici Mili Miletić iz 3.b odjela, a treće mjesto za krasnogovor (recitiranje) dodijeliti Nikolini Miletić iz 1.b odjela koja je nastupila uz glazbenu pratnju Monike Čarapina, Marije Smoljan i Filipa Damjanovića.

Čestitamo našim učenicima!

 


 

AKCIJA DARIVANJA KNJIGA KNJIŽNICI

 

 ČITLUK - ponedjeljak. 20 ožujka 2009

Naša pomalo siromašna i oskudna knjižnica konačno je obogaćena novim knjigama. Naime, ovih dana 1.b razred naše škole organizirao je pohvalnu akciju prikupljanja knjiga za školsku knjižnicu.

Između ostalih, tu se nalaze i mnoge obvezna lektire iz svjetske književnosti, kao što su Kralj Lear, Romeo i Julija, Hamlet W. Shakespearea, Ana Karenjina, Rat i mir L.N. Tolstoja, Zločin i kazna, Braća Karamazovi F.M Dostojevskog te zbirke knjiga hrvatskih književnika Augusta Šenoe, Ksavera Šandora Gjalskog, Silvija Strahimira Kranjčevića, Antuna Gustava Matoša, Miroslava Krleže, Anđelka Vuletića, Antuna Branka Šimića, Ivana Aralice i drugih.

Važno je spomenuti da su se svi učenici odazvali i spremno odlučili sudjelovati u ovoj akciji kojom su pokazali da se uz malo dobre volje sve može postići i da za plemenite ciljeve nikad nije kasno.

Željeli bismo se zahvaliti, u ime našeg ravnatelja i razrednice Ilijane Sušac, roditelju Vladi Jarkiću koji nam je darovao oko sedamdeset knjiga kako bi još više obogatili školsku knjižnicu.

Nadamo se će u budućnosti biti još ovakvih akcija i da će se u njih uključiti što više učenika.

 

                                                                   Nikolina Miletić 1.b


 

NATJECANJE IZ MATEMATIKE

 

ČITLUK - ponedjeljak. 20 ožujka 2009

I ove godine je održano federalno natjecanje iz matematike, šesnaesto po redu, na kojemu su sudjelovale sve škole iz BiH koje rade po hrvatskom nastavnom planu i programu. Natjecanje je održano u Čapljini 28. ožujka 2009., a organizator natjecanja je Udruga matematičara Ruđera Boškovića. Na natjecanju je sudjelovalo 230 učenika. Natjecanje je otvorila Borjana Krišto, predsjednica Federacije BiH. „ Na ovom natjecanju takmiče se najbolji od puno dobrih koje naše odgojno-obrazovne ustanove imaju. Vjerujem da će znanje pobijediti.“, rekla je Krišto na svečanom otvorenju. Svečano otvaranje natjecanja održalo se u unutrašnjem dvorištu škole u 10.00 sati. Izrada zadataka trajala je od 10.30 do 13.30. U pratnji profesorice Monike Pinjuh, naši su se učenici također uputili prema Čapljini. Učenici koji su predstavljali našu školu su:

Ana Marija Radišić 1.c

Toni Vasilj 1.c

Lucija Dugandžić 2.c

Anđa Primorac 2.c

Matea Mišić 3.a

Ivan Bevanda 3.a

Ivana Radišić 4.a

Bernarda Ostojić 4.a

   

Lucija Dugandžić 2.c


Čitlučanka Marija Sušac postala četvrta juniorka Europe

 
 
 ČITLUK - srijeda, 11 veljaca 2009
Zahvaljujući ozbiljnom radu, svakodnevnim napornim treninzima i profesionalnom odnosu prema borilačkom sportu, članovi Karatskog kluba Hercegovina iz Čitluka, iz godine u godinu ostvaruju sve zapaženije rezultate kako na domaćim, tako i na međunarodnim natjecanjima. Posebno velik uspjeh u prošlogodišnjim natjecanjima postigla je 16,5-godišnja članica tog kluba Marija Sušac, koja je na Prvenstvu Hrvatske u Čakovcu osvojila laskavi naslov juniorske prvakinje Hrvatske u kategoriji do 59 kilograma. Tim uspjehom Marija je izborila mjesto u reprezentaciji Hrvatske i nastupila na Europskom juniorskom prvenstvu u karateu, kojeje od 30 siječnja do 1. veljače održavano u Parizu.
 

Treba istaknuti da je na tom prestižnom Europskom prvenstvu u Francuskoj Marija Sušac osvojila izvrsno četvrto mjesto čime je dostojno predstavila karate sport Hrvatske, a napose svoj KK Hercegovinu i svoje rodno Brotnjo.

Svojim najnovijim uspjehom u Parizu Marija Sušac, aktualna juniorska prvakinja Hrvatske u kategoriji do 59. kg, pokazala je da je u vrhunskoj formi i da pripada samom vrhu europskog karatea.

Kažimo i to da je ta čitlučka zaljubljenica u borilački sport na Europskom juniorskom prvenstvu uspješno odradila ukupno pet mečeva, a nakon povratka iz Pariza, za večernji list je izjavila : 

– Ovo mi je prvi nastup na tako velikom natjecanju. Četvrtim mjestom jako sam zadovoljna, posebno stoga što sam ga izborila u konkurenciji među nekoliko stotina natjecatelja iz 40-ak zemalja. Ozračje u Parizu  bilo je vrhunsko, događaj je to kojeg ću se sjećati cijeli život. Osim što je Pariški uspjeh za mene osobno veliki poticaj za još ozbiljniji rad i osvajanje novih odličja, mislim da je to veliko priznanje i mom klubu i trenerima – kazala je Marija Sušac.

Mora se reći da je najnovijim uspjehom u Parizu Marija izborila izravni plasman za nastup na Svjetskom prvenstvu koje će se u listopadu ove godine održati u Maroku.

 

 


 

 

 

Naša  je škola bila domaćin  kulturne manifestacije Dani hrvatskoga  jezika koja je održana u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru 19. travnja 2007. Dva su područja u kojemu su se natjecali učenici srednjih škola: literarno stvaralaštvo na temu I prva je i posljednja materinska riječ te natjecanje recitatora.

Predstavnica naše škole bila je Mila Miletić, učenica 1. b. Iako njezin rad nije nagrađen zaslužuje pohvalu i pozornost. 


                                          I PRVA JE I POSLJEDNA MATERINSKA RIJEČ

           

‹‹ U  POČETKU BIJAŠE RIJEČ ! ››

Riječ je Božji dar čovjeku- da, samo ljudskom rodu. Jezik  materinski mu je domovina, gdje god živio. Na ovom svijetu,  u određenom  prostoru i vremenu, omogućeno nam je otkriti riznicu dragulja koje moramo učiti oblikovati. A postupno, baš u njima, zrcalit će se naši  osjećaji,spoznaje i djela. I svatko postaje biserom jedinstvena oblika, tajanstven i neponovljiv.

Prije petnaestak godina dočekao me zagrljaj toplih riječi mojih sretnih roditelja. Iz dana u dan bivao je sve snažniji, bogatiji. Prva materinska riječ bila je sjeme ljubavi, čežnje, poruke u nježno i tiho izgovorenoj riječi: ‹‹ Mama! ››

Ali, što god više shvaćam materinsku riječ, postajem nekako uznemirena. Ona je sve moje blago i pomalo me strah govoriti – to je velika odgovornost. Jer, da joj ljepotu ne unakazim, da dragocjenost ne obezvrijedim, da je ne bacim u blato nemira, svađe  i  nekih tuđih riječi o koje se svakodnevno spotičem.

Onaj tko zaboravi na svetost materinske riječi, bit će sličan vojniku bez oružja, kojega će neprijatelj lako zarobiti; cvijetu bez korijena, koji će brzo usahnuti.

Razletjele se materinske riječi kao ptice, sletjele na sve kontinente; i nisu se vratile.

Odjedrile morima i oceanima, zatrpane u rudnicima, ugrađene u siva predgrađa i raskoš nebodera svjetskih metropola, usnule na bojišnicama, zalutale na željeznicama i prašnjavim cestama; ali šume u zelenkastoj Neretvi i u dubinama Jadranskoga mora, ljeskaju se na rascvjetanim livadama i u rodnim vinogradima. Iz hrvatskoga bića ništa ih nije moglo iščupati. Smiješe se u kolijevkama,  odrastaju na ognjištima.  Žive u vapajima i molitvama, u radostima i snovima. Dršću na stećcima i nadgrobnim spomenicima.Jer ljepota materinske riječi ima korijenje vrlo duboko. Stvara šum koji doseže daleko, daleko i ujedinjuje Hrvate, razasute diljem svijeta, u najljepši slap, u predivnu skladbu. Dok dišemo, slušamo harmoniju  zvukova i udišemo  miris slatki jezika najdražega.

Materinska  će riječ vječno živjeti – u njoj je plamen besmrtnosti koji gori još od prvih pismena, začinjavaca i rasute bašćine preko darovnica, povelja i besjeda, rasplamsan ljubavlju Judite, Lijepe naše i trubača sa Seine, do svakidašnjih jadikovki   i razgovora ugodnih  u trećem tisućljeću. Snaga i ljepota joj vidljive su na svakom koraku, a ponos u svakom Hrvatu. Utkana je u nježne uspavanke, u sjetne naricaljke.

Kada čovjek umire, dom utihne, najbliži stoje do uzglavlja umirućeg  slušajući napeto njegov zadnji šapat. On odlazi zaogrnut šutnjom, usne se ukoče, a posljednja njegova riječ putuje u vječnost.

Čuvam u srcu prvu materinsku riječ onakvu kakva je bila onoga trena: čista, jedinstvena, neuništiva, najdraža.  Takva će biti i posljednja, kada se duša bude rastajala od ovoga svijeta.

Divno je uza se imati svetinju, nešto što ti nitko ne može oduzeti. Daje ti sigurnost, skriva tvoj identitet, osobnost, razotkriva tvoje ja.

I svima nam je prihvatiti: s materinskom riječju  buditi se, s njom se smijati i raditi, za nju se žrtvovati, usnuti s njom i uputiti se prema zvijezdama.

 

                                                                                 Mila  Miletić,   1. b

                                                           Srednja škola dr. fra Slavka Barbarića,  Čitluk


 HUMANITARNA AKCIJA DARIVANJA KRVI

     Crveni križ Čitluk u suradnji s Odjelom za transfuziologiju KBC-a Mostar je organizirao humanitarnu akciju darivanja  krvi za čitlučke srednjoškolce. Dobru volju za ovaj plemeniti čin pokazalo je četrdeset  učenika naše škole predvođenih ravnateljem Velimirom Pinjuhom te hrabrim mladim snagama školske zbornice – profesoricom Marijom Vučić i profesorom Ivanom Ramljakom.

Plemenitu tekućinu koja život znači su darovali:

Baković, Mario

Barbarić, Pamela

Barać, Zvonimir

Bevanda, Marija

Brkić, Ivan

Buntić, Ivana

Čarapina, Mia

Dugandžić, Ana

Dugandžić, Josip

Dugandžić, Pero

Gagro, Frano

Galić, Dragana

Knezović, Matea

Kvesić, Andrijano

Lukić, Anita

Luburić, Branimir

Milićević, Monika

Miloš, Olga

Odak, Ana-Marija

Ostojić, Matea

Pehar, Barbara

Pehar, Drago

Pehar, Marija

Pervan, Marija

Planinić, Ana

Prskalo, Andrija

Ramljak, Matea

Sivrić, Andrijana

Sivrić, Marijeta

Šego, Ivana

Škegro, Ivan

Vasilj, Mirko

Vučić, Andrija

 

                                                                      Čitluk, 10. travnja 2008. 


  MATURANTSKA MISA ZAHVALNICA

 

     U crkvi Krista Kralja u Čitluku slavljena je sveta misa zahvalnica za 31. generaciju maturanata Srednje škole dr. fra Slavka Barbarića. Svetu misu predvodio je don Bernard Marijanović. U misnom slavlju su sudjelovali i naši maturanti prinosom darova, molitvom vjernika i zahvalnom molitvom (Antonija Korać, Olga Miloš, Barbara Pehar, Tomo Vučić, Drago Pehar, Ivana Erić, Dajana Radišić, Marina Barbarić, Marko Paponja, Daniel Vasilj).

Maturanti su se zahvalili Bogu za dosadašnji život i zatražili milost i pomoć na budućim životnim stazama. Posebnu hvalu su izrazili roditeljima, odgojiteljima, nastavnicima, profesorima i vjeroučiteljima koji su ih pratili u životnim radostima i nevoljama.

Našim maturantima koji otvaraju novo poglavlje u svome životu želimo da ostvare sve želje te krenu putem koji  će ih učiniti sretnim i zadovoljnim osobama.

                                                                                                                                                                                Čitluk, 18. svibnja 2008.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Obavijesti

 

 

 

ČITLUK - petak, 7 veljače

U ponedjeljak, 2. ožujka 2009. neće se održati nastava zbog Dana nezavisnosti BiH

 


 

Humanitarna akcija '' Dobrotom usrećujemo drugoga''

 

Učeničko vijeće srednje škole dr, fra  Slavka Barbarića u suradnji sa Župnim uredom Krista Kralja iz Čitluka su pokrenuli humanitarnu akciju pod nazivom '' Dobrotom usrećujemo drugoga''.

Cilj projekta je bio prikupljanje financijske pomoći za djecu s posebnim potrebama.

Akcija je bila pokrenuta u školi od mjeseca studenoga do kraja prosinca.

Učenici zajedno sa svojim razrednicima marljivo i odgovorno sudjeluju u akciji.

Odaziv učenika zaslužuje pohvalu za dobro izvršen zadatak. Skupljeno je 3000 Konvertibilnih maraka koje su učenici predali u Župni ured. Pošto je akcija još u tijeku pozivamo vas sve ljude dobre volje da sudjelujete u ovoj  humanitarnoj akciji i ne zaboravite '' Dobrotom usrećujemo drugoga''

   

  Učeničko vijeće