Header image  

ANTUNA GUSTAVA MATOŠA - VIDOVICE

 
  
 
 
 
 

 
 

 

Tijekom mjeseca ožujka 2010. godine ravnatelj i učenici naše škole bili su gosti Radio postaje Orašje u emisiji "Đački radio" svake subote s početkom u 12,00 sati.
Prve subote u ožujku u mjesecu 06.03. školu je predstavio ravnatelj Mato Župarić, a govorio je o uvjetima rada škole, poteškoćama na koje se nailazi, o suradnji s ostalim školama i resornim Ministarstvom.
U naredne tri emisije učenici škole predstavili su školu govoreći o radu Vijeća učenika, literarnoj sekciji, glazbenim sekcijama, radu CIVITAS-a, povijesti škole u Vidovicama, obilježavanju Dana škole, radu i uspjesima športskih sekcija, kao i o radu svih ostalih sekcija. Na narednim stranicama donosimo nešto više o tome što su naši učenici govorili slušateljima Radio postaje Orašje.

Danas ćemo govoriti o nazivu škole i životu i radu Antuna Gustava Matoša, zatim obilježavanju Dana škole, radu športskih sekcija i predstaviti sve voditelje sekcija u našoj školi.

Naša škola nosi naziv poznatog hrvatskog književnika Antuna Gustava Matoša. Rođen je 13. lipnja 1873. godine u selu Tovarnik u zapadnom Srijemu, pa kako je i sam znao naglašavati, ime je dobio po sv. Antunu koji se slavi 13. lipnja. Sam o sebi u svome životopisu piše ovako: Rođen sam u Srijemu, u Tovarniku, u petak 13. lipnja 1873. godine. Dijete ostarjelog 19. i starac 20. vijeka.

Moj otac August je poznati zagrebački učitelj i orguljaš u crkvi Svetog Marka. Moja majka s lijepim imenom Marija je Našičanka iz stare obitelji Schams, nekad vlasnice ljekarna u Petrovaradinu i Našicama.

Ja sam dakle Bunjevac porijeklom, Srijemac rodom, a Zagrepčanin odgojem. Tako je Matoš pisao o sebi.

Matoš je pučku školu kao i gimnaziju pohađao u Zagrebu. Zanimljivo je spomenuti da je u gimnaziji pao sedmi razred i to čak iz tri predmeta među kojima je bio i hrvatski jezik. U Beču upisuje Vojni veterinarski fakultet koji nije završio. Imao je kratak i veoma buran život. Umro je u zagrebačkoj bolnici Sestara milosrdnica 17.ožujka 1914. godine u 43. godini života.

Živeći isključivo od književnog i novinarskog rada, Matoš je stvorio vrlo opsežan opus, koji sadrži pjesme, novele, drame, putopise, feljtone, književne, kazališne, glazbene i likovne eseje i kritike, te političke eseje i članke. Za života je Matoš objavio desetke knjiga i knjižica, od kojih su neke zasebno pretiskavane, a skupljene su i u dvama izdanjima njegovih sabranih djela izdanih 1940. i 1973. godine. U koji su uz njih ušla i sva Matoševa djela neobjavljena u knjigama za njegova života, kao što su primjerice njegove pjesme. Danas se po njemu nazivaju mnoge škole, ulice, vlakovi i brojna kulturna društva, pa tako i naša škola.

Svake godine naša škola svečano obilježava Dan škole. U početku je dan škole obilježavan upravo na dan rođenja Antuna Gustava Matoša, 13. lipnja, ali zadnjih godina taj datum se pomjerao zbog ranijeg završetka nastavne godine, ali uvijek početkom lipnja.

Na Dan škole učenici uz pomoć svojih učitelja svečano dekoriraju prostor škole. Održavaju se športska natjecanja s drugim školama, najčešće u malom nogometu. U dvorani za tjelesnu i zdravstvenu kulturu održi se svečana priredba na kojoj učenici naše škole roditeljima i brojnim gostima prezentiraju sve ono što su tijekom nastavne godine pripremali u dramskom, glazbenom i recitatorskom području.

Tako će biti, nadamo se, i ove godine kada će naša škola 07. lipnja svečano obilježiti svoj dan.

U našoj školi radi veliki broj izvannastavnih, slobodnih aktivnosti ili kako mi to popularno nazivamo sekcije. Svi djelatnici u nastavi zaduženi su za vođenje jedne ili više sekcija. Godišnjim planom i programom rada za ovu školsku godinu za vođenje sekcija zaduženi su slijedeći djelatnici:
Literarnu  sekciju u razrednoj nastavi vode učiteljice razredne nastave, a to su:

 1. 1. od 9 razred – Ljiljana Mišković – diplomirana učiteljica razredne nastave
 2. 2. od 9 razred – Zorica Raguž - Osmanagić – profesor učiteljica razredne nastave
 3. 3. od 9 razred – Ružica Mikić - profesor razredne nastave
 4. 4. od 9 razred –Amela Maloparić – nastavnica razredne nastave
 5. 5. od 9 razred – Katarina Kopić – profesor razredne nastave
 1. Za literarnu sekciju od petog do osmog razreda zadužen je Željko Prskalo, profesor hrvatskog jezika;
 1. Likovna sekcija u predmetnoj nastavi – Ivo Pejić, stručni učitelj likovne kulture;
 1. Koordinator likovne sekcije u razrednoj nastavi je Amela Maloparić, učitelj razredne nastave;
 1. Zbor i folklor vodi Ljiljana Mišković, diplomirani učitelj razredne nastave;
 1. Sviranje na izvornim instrumentima violini i tamburi vodi gospodin Tunjo Oršolić;
 1. Sviranje gitare i klavira uvježbava Ljiljana Mišković, diplomirani učitelj razredne nastave;
 1. Za novinarsku sekciju su zaduženi: Marija Kovačević, profesor engleskog jezika, Marijana Mijatović, profesor njemačkog jezika i književnosti i Željko Prskalo, profesor hrvatskog jezika;
 1. S prometnom sekcijom radi Ivica Rošić, nastavnik tehničke kulture;
 1. Mali nogomet, košarku, odbojku za dječake i atletiku vodi Dalibor Vidović, profesor tjelesne i zdravstvene kulture;
 1. Šah, stolni tenis i odbojku za djevojčice – Janja Župarić, nastavnik matematike i fizike;
 1. Ekološka sekcija za razrednu nastavu – Katarina Kopić, profesor razredne nastave;
 1. Ekološka sekcija za predmetnu nastavu – Sadija Krpić, nastavnik biologije i kemije;
 1. Crveni križ za razrednu nastavu – Ružica Mikić, profesor razredne nastave;
 1. Crveni križ za predmetnu nastavu – sestra Rudolfina Ćurčić;
 1. Sekciju CIVITAS-a vodi Zorica Raguž-Osmanagić, profesor razredne nastave;

Sve ove nabrojene sekcije, koje su po svom sadržaju kulturno-umjetničke, znanstveno-tehničke, športske i ostale obuhvaćaju većinu učenika naše škole, a neki učenici sudjeluju i u više sekcija.
Radom u ovim sekcijama mi učenici predstavljamo našu školu na županijskim natjecanjima, a i u samoj školi putem organiziranja priredbi osobito u povodu božićnih i novogodišnjih blagdana i obilježavanja Dana naše škole. Preko ekološke sekcije brinemo o očuvanju okoliša, kroz sekciju Crvenog križa pomažemo ugroženim, starijim i bolesnim osobama.

 

ŠPORTSKE  SEKCIJE

Športske sekcije imaju natjecateljski karakter. Učenici naše škole sudjeluju na svim županijskim natjecanjima koje je odobrilo Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa Županije Posavske. Većina škola je domaćin nekim od  županijskih natjecanja, a mi smo ove godine bili domaćini županijskom natjecanju u šahu, 27. siječnja 2010. godine. Učenici naše škole u dosadašnjim županijskim natjecanjima najviše uspjeha postigli su u šahu. Prvi puta naša škola je sudjelovala na županijskim športskim natjecanjima u školskoj 1997./1998. godini i odmah smo te školske godine zauzeli prvo mjesto u šahu i u rukometu za djevojčice.
Učenici šahovske sekcije su našu Školu najviše puta razveselili, jer su od, do sada održanih, 12 županijskih natjecanja prvo mjesto osvojili 8 puta, i to:

 1. 1998. godine u Domaljevcu
 2. 1999. godine u Tolisi
 3. 2002. godine u školi Oštra Luka-Bok
 4. 2004. godine u Domaljevcu
 5. 2005. godine u Vidovicama
 6. 2006. godine u školi Oštra Luka-Bok
 7. 2007. godine ponovno u školi Oštra Luka-Bok i
 8. 2008. godine u Vidovicama

 

Druga mjesta na županijskom natjecanju u šahu učenici naše škole osvojili su tri puta, i to 2002. u Osnovnoj školi u Domaljevcu, 2003. godine u Osnovnoj školi u O.Luka-Bok i ove godine u našoj školi.
Treće mjesto na županijskom natjecanju u šahu učenici naše škole su osvojili jedan put, i to 2009. godine u Osnovnoj školi Domaljevac.
Pored toga na šahovskom festivalu u Neumu učenici naše škole sudjelovali su četiri puta, od čega su 2 puta zauzeli treće mjesto i to 1999. i 2002. godine i dva puta četvrto mjesto i to 1998. i 2007. godine
Kroz sva ta natjecanja učenike šahovske sekcije vodila je Janja Župarić, nastavnica matematike i fizike. Za dugogodišnji rad s mladima iz oblasti šaha Športski savez općine Orašje ja nastavnici Janji Župarić za 2007. godinu dodijelio priznanje koje se dodjeljuje istaknutim športskim djelatnicima.
Od ostalih športskih natjecanja vrijedno je napomenuti tri osvojena prva mjesta na županijskim natjecanjima u stolnom tenisu, i to 2003., 2006. i 2007. godine, zatim dva osvojena prva mjesta u rukometu za djevojčice, i to 1998. i 1999. godine.
Na županijskom natjecanju u košarci za dječake 2008. godine osvojeno je  drugo mjesto, a 2007. godine treće mjesto, dok su naše djevojčice 2005. godine u odbojci zauzele drugo mjesto. Naši dječaci su u malom nogometu tri puta osvajali treće mjesto, što smatramo  i velikim uspjehom, jer smo škola s najmanjim brojem učenika u odnosu na druge škole.
Nadamo se da će naši učenici i ubuduće dostojno predstavljati našu školu na svim županijskim natjecanjima i da će s tih natjecanja donijeti što više pehara i diploma koje će ukrašavati našu školu.
Na kraju bi zahvalili radio postaji Orašje koja je omogućila našoj školi da se kroz ovaj mjesec ožujak predstavi  slušateljima radio postaje Orašje. Bilo nam je drago upoznati slušatelje s jednim dijelom iz rada i života naše škole.
Do slijedećeg druženja pozdrav svim slušateljima radio postaje Orašje.

Dobar dan. Ja sam Jelena, a ovo je moja prijateljica Eva. Nas dvije smo članice sekcije CIVITAS. Naša sekcija broji 13 članova, a to su iz petog razreda: Katarina Janjić, Eva Župarić, Antonija Josipović, Jelena Iljić, Blaženka Jović, Ivan Klarić, Tomislav Mikić, Pavo Župarić. Iz šestog razreda: Katarina Matanović, Marija Klarić, Elena Klarić. Iz osmog razreda: Jelena Katić i Katarina Župarić.

Sekcija Civitasa priprema projekte i sudjeluje na natjecanjima iz "Projekta građanina", a djeluje u našoj školi od 1998. godine.

Prva voditeljica sekcije bila je nastavnica Senija Ibranović, a potom već dugi niz godina sekciju vodi prof. razredne nastave Zorica Raguž-Osmanagić. Prošle dvije godine u radu sekcije aktivno se uključila učiteljica Amela Maloparić.

Od naših početaka ova sekcija je imala brojne uspjehe u obrađivanju različitih tema koje su bile aktualne u školi i lokalnoj zajednici.

2001. godine temom "Omladinski dom u Vidovicama propada", sekcija je osvojila prvo mjesto na županijskom natjecanju, te se plasirala na državno natjecanje, gdje je osvojeno drugo mjesto.

2002. godine drugo mjesto na županijskom natjecanju s temom: "Slaba snabdjevenost knjižnice lektirnim djelima"

2003. godine prvo mjesto s temom " Vodovod postoji, ali vode nema "

2004. godine drugo mjesto s temom: "Slaba suradnja Centra za kulturu općine Orašje s osnovnim školama"

2005. godine prvo mjesto s temom: "Komunalni odvoz smeća"

2006. godine drugo mjesto s temom: "Zbrinjavanje pasa lutalica"

2007. godine prvo mjesto s temom: "Voda je skupa, ali nije pitka"

2008. godine treće mjesto s temom: "Na ulici svuda smeća a kante ni manje ni veće "

2009. godine drugo mjesto s temom: "Mještani nisu upoznati s podacima o deminiranim područjima naše mjesne zajednice "

Ove školske godine naša sekcija aktivno djeluje od samog početka nastavne godine. U 12. mjesecu, u suradnji sa sekcijom Crveni križ i učiteljicama razredne nastave, izrađivali smo božićne čestitke i ukrase. U periodu od 01.-12. prosinca, a 13. prosinca na nedjelju karitasa, izrađivane ukrase i čestitke smo prodavali ispred crkve u Vidovicama. Ovom prigodom moramo istaći učenike koji su prodavali čestitke, jer je to bila vrlo hladna nedjelja i padao je snijeg, a to su učenici: Antonija Josipović, eva Župarić, Katarina Janjić, Katarina Matanović, Marija Klarić, Elena Klarić, Sara Župarić i Magdalena Krnjić.
Učenici su zaradili 225,00 KM i darovali su jednu siromašnu  obitelj u Vidovicama.
Ove školske godine tema koju obrađujemo za natjecanje "Projekt građanin" nosi naziv: "Na našoj općini nema dijagnosticiranja djece sa smetnjama u učenju i sudjelovanju". Za ovu temu smo se odlučili, jer je ovo problem koji je već dugi niz godina prisutan u našoj zajednici. Ovo je problem, koji je problem i za učenike koji i za njihove roditelje i za širu zajednicu.
Mi smo nedavno posjetili Ministarstvo prosvjete Županije Posavske i razgovarali s ministrom Marijanom Živkovićem, koji nas je u potpunosti podržao i uputio nas na razgovor s gospodinom Mladenom Markovićem u Odjel društvenih djelatnosti općine Orašje, jer je taj odjel nadležan za formiranje povjerenstva, koje se sastoji od stručnih članova: pedagoga, psihologa, liječnika, koji mogu utvrditi dijagnozu za učenike kod kojih su primijećene smetnje u učenju i sudjelovanju.
Ako naši nastavnici budu imali stručne dijagnoze za takvu djecu, onda i oni mogu NPP prilagoditi potrebama takve djece i s njima posebno raditi.
To bi donijelo korist takvim učenicima, oni bi napredovali u skladu sa svojim mogućnostima, nastavnici bi znali što trebaju raditi i šira zajednica također imala koristi od toga.
Zato iskorištavamo ovu priliku i upućujemo apel Općinskom odjelu za društvene djelatnosti da postupi u skladu sa Zakonom i što prije oformi povjerenstvo za dijagnosticiranje učenika sa smetnjama u učenju i sudjelovanju.